België verkoopt aandelen BNP Paribas en verdient 2 miljoen

De Belgische staat heeft een groot aantal aandelen van de Franse bank BNP Paribas verkocht en hier veel geld mee verdiend. In totaal werd er meer dan 2 miljard euro binnengehaald door het verkopen van de aandelen van de Franse bank. Door de verkoop van de aandelen, is het belang van de Belgische staat in BNP Paribas van 10,3 procent naar 7,8 procent gedaald. De staatsschuld daalt ook door de transactie, namelijk van 105,9 procent naar 105,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

 

Dividend op verkocht belang

Daar komt nog bij dat de Belgische staat op het verkochte belang ook nog een dividend kan verwachten. Het gaat om een dividend van 346 miljoen euro voor dit jaar, zo meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. De Belgische overheid verdient dus niet alleen door het verkopen van de aandelen, maar ook door het dividend op het verkochte belang in BNP Paribas.

 

België kreeg het belang van BNP Paribas in handen na het nationaliseren van de bank Fortis. Fortis werd namelijk verkocht aan BNP Paribas in ruil voor aandelen in de Franse bank.

 

Slechts kwart aandelen verkocht

De Belgische staat heeft slechts een kwart van de aandelen in BNP Paribas verkocht, de rest van de aandelen bleef in het bezit van de overheid. Dit heeft de overheid gedaan omdat er waarde wordt gehecht aan het “strategisch aandeelhouderschap op lange termijn”. Toch kan het zo zijn dat de Belgische staat na een tijdje meer aandelen gaat verkopen, bijvoorbeeld om nog meer staatsschuld af te lossen. Als dit gebeurt, zullen wij dit nieuws uiteraard weer delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *